נמצא מעיין הנעורים? מחקר מצא תרכובת אנטי אייג'ינג חדשה בצמח יפני

 

ישנו כבר קומץ של תרכובות הידועות למדענים כמגבירות את תהליך ניקוי תאים מתים מן הגוף. צום מעודד אף הוא את התאים לבצע ניקוי לקראת האביב.

 

ביפן, העלים המרירים מעט של הצמח Ashitaba כבר מזמן נחשבים לבריאים. מחקר חדש מצא שלאמונה המסורתית הזו עשוי להיות בסיס מדעי טוב.

 

נראה כי החומר הטבעי בצמח הזה מעודד תהליך חשוב, המסייע לפנות את "האשפה התאית" שמצטברת בתאים ושעשויה לגרום למגוון של מחלות והפרעות בגילאים מסוימים.

 

"זה תמיד נחמד למצוא הסבר מדעי לסיפורים רפואיים מסורתיים", אמר פרנק מיידו, פרופסור במכון למדעים מולקולריים באוניברסיטת גראץ, אוסטריה.

 

מיידו, שעזר להוביל את המחקר, אמר כי החומר המכונה 4,4'-dimethoxychalcone או DMC, אשר נמצא באופן טבעי בצמח Ashitaba, מעודד את המנגנון לסילוק אשפה מהתאים בגופנו לפעול בצורה טובה יותר.

 

"זהו תהליך של טיהור ומיחזור", אמר מיידו. הוא מסיר "חומר מיותר, במיוחד אשפה כמו חלבונים שמצטברים."

 

תהליך "ניקוי" זה הוא המפתח לבריאות טובה ומתמשכת בכל הגילאים. כאשר תאים נכשלים להסיר את הפסולת מתוכם במהירות וביעילות, זה עלול להוביל לשלל מחלות, כולל סרטן.

 

ישנו כבר קומץ של תרכובות הידועות למדענים כמגבירות את תהליך ניקוי תאים מתים מן הגוף. צום מעודד אף הוא את התאים לבצע ניקוי לקראת האביב.

 

אבל בניסיון להרחיב את שדה המרכיבים המסוגלים להגן על התאים ולשפר את תפקודם, צוות החוקרים בדק קבוצה של חומרים הנקראים פלבנואידים.

 

פלבונואידים רבים כבר הוכיחו את יכולתם להשפיע בצורה מועילה במגוון דרכים, החל מתכונות אנטי דלקתיות וכלה בהגנה מפני סרטן וניוון של המוח.

 

צוות החוקרים הניח כי הוא עשוי למצוא פלבנואידים שיכולים גם לסייע במניעת הזדקנות הרסנית של התאים.

 

החוקרים בחנו 180 תרכובות המייצגות קטגוריות משנה שונות של פלבנואידים, וחיפשו ביניהן מועמדים שעשויים להיות בעלי יכולת טבעית "לנטרל הרס של תאים הקשור לתהליך ההזדקנות".

 

החוקרים החליטו על התרכובת DMC שנמצאה בצמח היפני והחלו לבדוק כיצד החומר משפיע על תאי שמרים.

 

הצוות גילה שתרכובת זו אכן עוזרת להגן על תאי השמרים מפני ההשפעות של ההזדקנות, וכי החומר פועל בצורה טובה או אפילו טובה יותר מאשר כמה תרכובות ידועות המשמשות לאותה פעולה כמו, בין היתר, רזברטרול המצוי בענבים.

 

הצוות בדק את השפעתו של DMC על תאים בתולעים וזבובי פירות – נבדקים שכיחים במחקר הרפואי.

 

"באופן יוצא דופן, טיפול כרוני ב-DMC … האריך את תוחלת החיים הממוצעת של שני אורגניזמים ששימשו כנבדקים בכ-20%", נכתב במחקר שפורסם בכתב העת Nature Communications.

 

בדיקות נוספות הראו כי התרכובת סייעה להגן על התאים בלבבות של עכברים, ואף על הכבד מפני נזקים שנגרמים לו על ידי צריכת מוגזמת של אתנול.

 

הצוות בדק גם את ההשפעה של DMC על מספר סוגים של תאים אנושיים, ומצא כי גם החומר פועל על מנת להאט את תהליך ההזדקנות.

 

"הניסויים מצביעים על כך שההשפעות של DMC יכולות להיות ניתנות למימוש אצל בני אדם, למרות שאנחנו חייבים להיות זהירים ולחכות עד תום הניסויים הקליניים האמיתיים", אמר מיידו.

 

המחקר עדיין נמצא בשלבים המוקדמים שלו, ומיידו מציין כי הצעדים הבאים יכללו בדיקה של ההשפעות החיוביות של DMC בלבבות עכברים יכולות להיות רחבות יותר ולכלול ההגנה על עכברים מפני מחלות שקשורות לגיל והזדקנות. 

 

"בסופו של דבר, יידרשו גם ניסויים קליניים בבני אדם", הוסיף.